16 Mart 2015 Pazartesi

TRİLİÇE

Son bir kaç yıldır revaçta olan Arnavut tatlısı  triliçe aslında gereği gibi yapılamıyor çünkü aslında 3 çeşit süt kullanmak lazımdı sanıyorum.

TRİLİÇE

Malzemeler:

Keki için:

  • 5 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker ( değişebilir ben çok sekerli sevmem şerbetinde de şeker var ya)
  • 3/4 su bardağı unrdaktan az yani bir ba
  • 1 pk kabartma tozu
  • 1 pk vanilya
  • Portakal kabuğu rendesi( Tabi isteğe bağlı ben yumurta da kokmasın diye koyuyorum)Yani anladığınız üzere tam bir pandispanya
  • Yalnız bazı tariflerde1 su bardağı yağ ve 5 çorba kaşığı irmik de var. Yalnız o zaman biraz daha revaniye benzeyecektir. Öyle de deneyebilirsiniz.

Şerbeti için;

  • 2- 2,5 su bardağı süt
  • 1 pk yani 200 ml krema
  • 3-4 çorba kaşığı şeker

Karameli için;

  • 4-5 çorba kaşığı şeker
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 pk krema ( ağır olmasın isterseniz yarım çay bardağı süt ve sütten biraz fazla krema da olabilir ama krema daha parlak yapar.)





Yapılışı ;




  • Tüm pandispanyalardaki gibi yumurtanın aklarını az tuz ileakmayan traz köpüğü haline kadar çırp.Keke koyacağın şekerin yarısını da ekle çırpma devam et.
  • Yumurtanın sarılarını da kalan şekerle çırp.
  • Beyazların üzerine sarılarını yavaş yavaş ekle ve  el çırpıcısıyla çırp ki beyazını söndürme.
  • Un, vanilya ve kabartma tozunu yavaş yavaş ekle silikon spatulayla söndürmeden karıştır.
  • Borcamı tereyağı ya da margarin ile yağla üzerine 1 kaşık un serp ve tüm tepsiye yay ve fazlasını dök. Bu işlem yapışmasın diye.
  • 180 C fırında 10 dak, kalan 10 dak ise 165 170 derecede pişir ki içi de pişsin. Tabi bu zaman fırının ısınmışlığına ve çeşidine göre değişir. Üzeri kızarınca çatal testi yapabilirsiniz.
  • Şerbeti için ılık süt, krema ve şekeri çırp biraz soğuyabilir.
  • Kek çıkınca her yerine çatalla. İlk sıcaklığı çınca üzerine şerbetini dök.
  • Ve en zor kısım ki karamelini yapmak şekeri tavada erit, pütür kalmasın, ardından tereyağını da koy ve dağılınca kremayı ekle. Pütür kalmadığında kramel hazır. Yalnız çok sıcak olur dikkat. Ya da hazır karamel sos kullanabilirsiniz. Biraz soğuyunca kekin en üzerine yay. Tabakta servis yapınca daha güzel olur. Karamel kenarlardan akarsa güzel görünür.

1 yorum: