Tatlılar


Son bir kaç yıldır revaçta olan Arnavut tatlısı  triliçe aslında gereği gibi yapılamıyor çünkü aslında 3 çeşit süt kullanmak lazımdı sanıyorum.

TRİLİÇE

Malzemeler:

Keki için:

  • 5 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker ( değişebilir ben çok sekerli sevmem şerbetinde de şeker var ya)
  • 3/4 su bardağı unrdaktan az yani bir ba
  • 1 pk kabartma tozu
  • 1 pk vanilya
  • Portakal kabuğu rendesi( Tabi isteğe bağlı ben yumurta da kokmasın diye koyuyorum)Yani anladığınız üzere tam bir pandispanya
  • Yalnız bazı tariflerde1 su bardağı yağ ve 5 çorba kaşığı irmik de var. Yalnız o zaman biraz daha revaniye benzeyecektir. Öyle de deneyebilirsiniz.

Şerbeti için;

  • 2- 2,5 su bardağı süt
  • 1 pk yani 200 ml krema
  • 3-4 çorba kaşığı şeker

Karameli için;

  • 4-5 çorba kaşığı şeker
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 pk krema ( ağır olmasın isterseniz yarım çay bardağı süt ve sütten biraz fazla krema da olabilir ama krema daha parlak yapar.)





Yapılışı ;




  • Tüm pandispanyalardaki gibi yumurtanın aklarını az tuz ileakmayan traz köpüğü haline kadar çırp.Keke koyacağın şekerin yarısını da ekle çırpma devam et.
  • Yumurtanın sarılarını da kalan şekerle çırp.
  • Beyazların üzerine sarılarını yavaş yavaş ekle ve  el çırpıcısıyla çırp ki beyazını söndürme.
  • Un, vanilya ve kabartma tozunu yavaş yavaş ekle silikon spatulayla söndürmeden karıştır.
  • Borcamı tereyağı ya da margarin ile yağla üzerine 1 kaşık un serp ve tüm tepsiye yay ve fazlasını dök. Bu işlem yapışmasın diye.
  • 180 C fırında 10 dak, kalan 10 dak ise 165 170 derecede pişir ki içi de pişsin. Tabi bu zaman fırının ısınmışlığına ve çeşidine göre değişir. Üzeri kızarınca çatal testi yapabilirsiniz.
  • Şerbeti için ılık süt, krema ve şekeri çırp biraz soğuyabilir.
  • Kek çıkınca her yerine çatalla. İlk sıcaklığı çınca üzerine şerbetini dök.
  • Ve en zor kısım ki karamelini yapmak şekeri tavada erit, pütür kalmasın, ardından tereyağını da koy ve dağılınca kremayı ekle. Pütür kalmadığında kramel hazır. Yalnız çok sıcak olur dikkat. Ya da hazır karamel sos kullanabilirsiniz. Biraz soğuyunca kekin en üzerine yay. Tabakta servis yapınca daha güzel olur. Karamel kenarlardan akarsa güzel görünür
Bilirim ki herkes ıslak keke alışkındır.hatta bunu da bilen çok kişi var fakat belki bilmiyorsanız diye yazdım. Çok arkadaşa bu tarifi yazıp çoğaltmıştım. Artık blogumdan baksınlar.
Islak kurabiye

ISLAK KURABİYE
1.     2 kaşık yumuşak margarin ya da tereyağı (oda ısısında)
2.      1 küçük dan eksik cay b. Sıvıyağ
3.      1 cay b. seker
4.      25 gr kakao
5.      2 kaşık yoğurt
6.      1 yumurta
7.      1 vanilya
8.      Dövülmüş ceviz ya da fındık
9.      İsteğe göre portakal rendesi
10.  1 kabartma tozu
11.  Aldığı kadar un


Şerbeti için:
2,5 çay bardağı su
1den az çay bardağı şeker, içine az limon ya da portakal suyu

ıslak kurabiye

Yapılışı:Öncelikle şerbet hazırlanıp soğumaya bırakılır.
Oda sıcaklığındaki tereyağı ya da margarini şekerle çırpmakla başlayabiliriz.Tüm malzemeler ile yumuşak bir hamur elde edilir.
Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır.
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip, önceden ısıtılmış 200 derece fırında çatlayana kadar yaklaşık 15-20 dk pişirilir.
Fırından çıkan çatlamış sıcak kurabiyelere soğuk şerbet dökülür ve servis tabağına alınır.
Afiyet Olsun…   



HAVUÇLU KEK 

İnanılmaz güzel bir kek oldu. Bildiğiniz havuçlu keke biraz eklemeler yaptım. Pastadan daha güzel oldu.


Malzemeler:

4 Yumurta
4/3 su bardağı şeker( ben az şekerli severim siz 1 de koysanız olur.)
4/3 su bardağı yağ ( siz 1 de koyabilirsiniz)
4/3 su bardağı süt
Kek kıvamına gelene kadar un
1,5 pk kabartma tozu
1pk vanilya
1 silme tatlı kaşığı karbonatla birlikte karbonatı kabartacak limon
1 çay b kalın parçalanmış ceviz
2 orta boy havuç
Yarım kırmızı elma
1 çay kaşığı tarçın

Kreması için:

1 paketin içindeki 2 poşet krem şanti
1 su bardağı süt

YAPILIŞI:

Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpıcı ile çırp. Sonra diğer sıvı malzemeleri koy artık el çırpıcısı ile çırparsanız daha iyi olur. Un, kabartama tozu ve vanilyayı eleyerek koy. Karbonatı da limonla ekle.1 çay kaşığı tarçını ve rendelenmiş elma ve havuçları unu ekleyip kıvam verdiğiniz keke koyun. 
Önceden 180 C  ısttığınız fırında yaklaşık yarım saatte pişer tabi fırına bağlı.Piştiğini tam ortasına daldıracağınız bir çatalın temiz çıkması ile anlarsınız.
Krem şantisi çırpıp şantiyi dolaba koy soğusun. Kek fırından çıkıp soğuyunca çatalla yer yerine delik aç ki krema keke iyi işlesin. Kremayı üzerine yayın ama isterseniz siz arasını da kesip koyabilirsiniz. İnanılmaz güzel bir kek oldu. Arkadaşlarım bayıldı. Ama artık tarif sormuyolar. Blogumdan baktıkları için.





KÖSTEBEK PASTA

Malzemeler:

köstebek pasta
4 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı süt

1 su bardağı sıvı yağ

3 yemek kaşığı kakao

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

2,5 su bardağı un

Kreması

1 paket dr oetker muzlu creme ole

1 kutu krem şanti

Muz, çilek ve kivi

YAPILIŞI:


Yumurta ve şeker krema şekline gelene kadar çırpılır.

Un, kakao, kabartma tozu ve vanilya bir kabın içerisine hep birlikte elenir.

Süt ve sıvı yağ yumurtalı karışıma eklenir ve karıştırılır. Elenmiş malzemeler de yavaş yavaş ilave edilip az miktarda karıştırılır.

Yağlamış yuvarlak borcama dökülerek 170 edereceye ısıtılmış fırında pişirilir.

Üst kısmından kenarlar hariç kekten parçalar kesilir ve bu parçalar blendırdan geçirilir. Kekin ortası oyulmuş olur.

Bir kutu krem şanti 1 su bardağı sütle hazırlanır.

Muzlu creme ole tarife göre hazırlanır ve yapılmış olan krem şantiye eklenir ve çırpılır.
Krema ile doğranmış muz, çilek ve kivi (elinizde olanlardan) karıştırılır. Kekin oyuk kısmına koyulur. Daha da üzerine ufalanan kek parçaları yığılır. Benim fazla kalan parçalarla kasede de köstebeğimsi pasta yaptım.




kasede köstebek pasta

AĞLAYAN KEK

ağlayan kek

Malzemeler:

4 tane yumurta
3 kahve fincanı şeker
3 kahve fincanı un
1,5 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı süt
Bir yemek kaşığı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
Üzerine dökmek için 1.5 su bardağı süt.
Kreması :
1 su bardağı süt
1 paket krem şanti

Çikolata sosu için:

Hazır ya da alabilirsin toz ya da sos şiselerinde

1 su bardağı süt

1/2 su bardağı tozşeker

1 çorba kaşığı un

1 çorba kaşığı nişasta

2 yemek kaşığı kakao

1 su bardağı su

Üzerine serpmek için: Hindistancevizi ya da ceviz

YAPILIŞI:

Yumurta ve şekeri iyice çırp, bütün malzemeleri karıştır.Un ve kabartma tozunu eleyerek kat.Yumurta ve şekerden sonra çırpıcı ile değil de elle yapsanız çok iyi olur. 
Kremasını pişirin ya da krem şanti kullanın. Kek piştikten sonra kürdan veya çatalla her yerine delik açın. Sonra soğuk az şekerli sütü dökün çeksin. Kek iyice soğuyunca soğumuş kremayı sürün ve üzeri için de hazır çikolata sosu hazırlayın şantinin üzerine dök.


1 yorum: